Je pivo co jsme uvařili kvalitní?
V pondělí bylo zakončeno historicky první vaření piva na Schole Humanitas analýzou vybraných parametrů (obsah alkoholu, kyselost, barva a hořkost). Výsledky analýzy tří druhu piva shrnuje následující popis:
PIVO 1: CZ ALE – Plzeňský slad, dva druhy českých chmelů – PREMIANT (na hořkost), ŽPČ (na aroma). Oproti klasickým českým pivům vařeno infuzně a kvašeno svrchně. Hořkost byla původně vypočtena na hořkost Pilsneru (34 EBC), ale pravděpodobně díky použití starší úrody (2014) chmelů se určité množství hořkých látek vytratilo.
ZMĚŘENÉ PARAMETRY: pH = 4,08, obsah alkoholu 4.6 %, stupňovitost 13°, Barevnost 34 EBC (polotmavé pivo), hořkost 22,7 EBC.
PIVO 2: BLACK ALE – slady Plzeňský, Mnichovský, Karamelový a Barvící, chmel CASCADE (americká aromatická odrůda). Podařilo se podle předpokladů.
ZMĚŘENÉ PARAMETRY: pH = 4,06, obsah alkoholu 4.7 %, stupňovitost 13°, Barevnost 142 EBC (tmavé pivo), hořkost 45,7 EBC.
PIVO 3: CSC APA – měl by se použít PALE ALE slad, ale v naší verzi nahrazen Plzeňským. Tři druhy amerických chmelů – COLUMBUS, SIMCOE, CITRA. Hodně aromatické a hodně hořké. Pitelnost slušná, ale pro českého pivaře nezvyklá chuť. Chmeleno za studena po proběhnutí primárního kvašení se přidává aroma.
ZMĚŘENÉ PARAMETRY: pH = 4.38, obsah alkoholu 5.2 %, stupňovitost 13°, Barevnost 20 EBC (světlé pivo), hořkost 88 EBC.
http://humanitas.rajce.idnes.cz/pivo3/